EDC για αρχάριους: Τα απαραίτητα εργαλεία

Picture from Joe Rogan of Rogan USA

Το EveryDay Carry (EDC) αφορά τα εργαλεία και τα αντικείμενα που κουβαλάμε καθημερινά για να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίσταση. Αν ξεκινάς τώρα να φτιάχνεις το δικό σου EDC σετάπ, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τα σωστά και απολύτως απαραίτητα εργαλεία, γι’αυτό και επικεντρωνόμαστε σε λειτουργικότητα, αξιοπιστία και ευκολία μεταφοράς.

🎯 Γιατί είναι σημαντικό το EDC;

Το σωστό EDC setup μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητά σου, είτε πρόκειται για ένα απρόοπτο περιστατικό, είτε απλά για το άνοιγμα ενός κουτιού ή τη διόρθωση μιας μικροβλάβης.

Τα βασικά πλεονεκτήματα ενός καλά οργανωμένου EDC είναι:

  • Προετοιμασία για απρόοπτες καταστάσεις

  • Αυτονομία και ευκολία στη διαχείριση καθημερινών εργασιών

  • Ασφάλεια και ετοιμότητα για όλα


🔑 Λίστα με τα απαραίτητα EDC εργαλεία για αρχάριους

🔪 Μαχαίρι ή Πολυεργαλείο

Ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι (folder) ή ένα πολυεργαλείο (multitool) είναι από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα που μπορείς να έχεις μαζί σου. Επιλογές όπως Leatherman Rebar, Victorinox Swiss Army Knife, ή ακόμη και ένα απλό Opinel Νο6 είναι εξαιρετικές για αρχάριους.

Leatherman Rebar

🔦 Φακός

Ένας φακός (EDC flashlight) είναι χρήσιμος για σκοτεινά περιβάλλοντα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ιδανικές επιλογές είναι οι Fenix E18R (V2.0) για compact μέγεθος ή ο Fenix TK20R για πιο στιβαρή χρήση.

Fenix E18R V2.0

✍️ Στυλό & Μπλοκάκι

Μην μπείς στο τρυπάκι των tactical pens, εδώ θέλεις ένα απλό στυλό. Ο κλασσικός BIC ή ακόμη και ένας απλός μεταλλικός Parker, πακέτο με ένο μικρό μπλοκάκι για να γράψεις σημειώσεις ή να αφήσεις μια ειδοποίηση, θα σου λύσει τα χέρια.

Χαρτί και καλαμάρι

Ρολόι ή Smartwatch

Ένα αξιόπιστο ρολόι (όπως το Casio G-Shock ή το Garmin Instinct) μπορεί να σου προσφέρει gps, βαρόμετρο, ώρα, ειδοποιήσεις και άλλα χρήσιμα features.

Ένα απλό Casio G-Shock για όλες τις χρήσεις

🔋 Φορητός Φορτιστής (Powerbank)

Ένα αξιόπιστο powerbank είναι πολύ χρήσιμο για να μην μένεις ποτέ από μπαταρία σε ο,τιδήποτε κουβαλάς μαζί σου (κινητό, φακός, κλπ). Επίσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που υπάρχει διακοπή ρεύματος, να μπορείς να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή με αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική κλπ. Υπάρχουν πολλά στην αγορά για όλες τις ανάγκες όπως ενδεικτικά των Xiaomi, Veger, Nitecore.

Για όλες τις δουλειές - Powerbank

🔥 Αναπτήρας

Το να έχεις έναν αναπτήρα μαζί σου, εκτός από χρήσιμο, δεν πιάνει καθόλου χώρο. Ένας Zippo ή ακόμη κι ένας απλός BIC μπορεί να σου λύσει τα χέρια όταν θέλεις να ανάψεις μια φωτιά πχ να καψαλίσεις μια κλωστή του μπουφάν σου, να ανάψεις μια φωτιά πχ σε μπάρμπεκιου ή ακόμα και σφραγίσεις το άκρο από ένα σκοινί αρτάνης. Αν τον τυλίξεις σε μονωτική ταινία, έχεις μαζί σου εξαιρετικό υλικό για προσάναμμα αλλά και λίγη μονωτική ταινία για κάθε χρήση. Είναι πολύ φθηνοί και δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υπάρχει πάντα ένας μαζί μας.

BIC και μονωτική ταινία

🤧 Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια

Μια μικρή συσκευασία μαντηλάκια (υγρά και δη αντιβακτηριδιακά) είναι χρήσιμα για κάθε στιγμή, από καθάρισμα και απολύμανση χεριών από τη βρομιά ή και μετά το φαγητό, μέχρι και καθάρισμα μύτης τις κρύες μέρες του χειμώνα. Σε κανέναν δεν αρέσει να σε ακούει να ρουφάς τη μύτη σου κάθε τρεις και λίγο.

Τα κλασσικά Wet Hankies

🎒 Sling Bag ή EDC Organizer

Αντί να γεμίζεις τις τσέπες σου, ένα sling bag ή EDC organizer κρατάει τα απαραίτητα εργαλεία σου οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα.

  • Sling Bags: Βολικά, ελαφριά και διακριτικά, επιτρέπουν γρήγορη πρόσβαση στον εξοπλισμό σου. Καλές επιλογές είναι το Rush MOAB 8 της 5.11 για πιο tactical look ή το Consul Horizontal Sling Pouch της Pentagon για πιο διακριτικό στυλ.

  • EDC Organizers (Μικρά τσαντάκια με θήκες): Ιδανικά για multi-tools, φακούς, στυλό, power banks. Το Alpaca Hub Pouch για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Έτσι, μπορείς να κουβαλάς περισσότερα εργαλεία χωρίς να γεμίζεις τις τσέπες σου!

Alpaca Hub Pouch / Mukama Store

🎒 Πώς να διαμορφώσεις το δικό σου EDC;

  1. Ξεκίνα απλά – Μην φορτώνεις το EDC σου με αντικείμενα που ίσως δεν θα χρησιμοποιείς.

  2. Προσαρμογή στις ανάγκες σου – Το EDC ενός επαγγελματία διαφέρει από ενός ταξιδιώτη ή survivalist.

  3. Διατήρησε χαμηλό προφίλ – Διακριτικά και πρακτικά αντικείμενα είναι καλύτερα από μεγάλα και ογκώδη.

  4. Δοκίμασε και ανανέωσε – Μετά από λίγο καιρό, αξιολόγησε τι χρησιμοποιείς και προσάρμοσε ανάλογα.

🔥 Συμπέρασμα

Το EDC είναι κάτι προσωπικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου. Ξεκίνα με τα βασικά, πρόσθεσε εργαλεία που σου λείπουν και διατήρησε το setup σου απλό και λειτουργικό.


📢 Τι περιλαμβάνει το δικό σου EDC setup; Μοιράσου τις προτάσεις σου μαζί μας στο Ινσταγκραμ!

IY

Father, husband, survivalist, shooter.

Previous
Previous

Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Όπλο σας; Μύθοι και Πραγματικότητα

Next
Next

Το απόλυτο Checklist για το σακίδιο επιβίωσης σου